пʼятницю, 31 січня 2014 р.

Відкритий захід до "Дня дівчат" у штаб-квартирі ESO (Гархінг, Німеччина)

Дамо натхнення новому поколінню жінок, щоб вони робили кар’єри у науці та техніці

 

27 березня 2014 року ESO братиме участь у загальнонаціональному "Дні дівчат" Німеччини. На цих щорічних заходах можна побачити технічні підприємства, університети та науково-дослідні організації, котрі відкривають свої двері для школярок для того, щоб дати їм розуміння наукових та технічних професій. Такі дні відкритих дверей допомогають дівчаткам приймати обгрунтовані рішення про своє майбутнє, заохочують їх до вибору кар'єри в галузі науки та техніки.
"День дівчат" в ESO почнеться із ознайомлення з роботою Європейської Південної Обсерваторії, потім буде низка бесід на німецькій мові, а також сесії питань-відповідей із співробітниками ESO та студентами. Буде охоплено широкий спектр моментів, починаючи від від астрономії та техніки - до управління і людських ресурсів.
На закінчення цього знайомства із найпродуктивнішою астрономічною обсерваторією світу, буде відео-міст у реальному часі із Дуже Великим Телескопом (VLT) ESO. Розташований на висоті 2600 метрів над рівнем моря на горі Паранал, VLT є найпередовішим у світі оптичним приладом - "грізною" науковою машиною. Відвідувачки "Дня дівчат" зможуть поговорити із астрономами ESO, котрі працюють в Чилі - за 11000 кілометрів, в пустелі Атакама.

Кількість місць обмежена. Для участі, будь ласка зареєструйтесь на сайті Girls’ Day. Мова проведення вище згаданого заходу - німецька.

Коли: четвер, 27 березня 2014, 10:30-15:45
Де: ESO Headquarters, Karl-Schwarzschild-Straße 2, D-85748 Garching bei München, Germany

Посилання

Контакти

Angela Arndt
Human Resources ESO
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6265
Email: aarndt@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Джерело: ESO Ukraine     

четвер, 30 січня 2014 р.

Вийшла онлайн гра із перевізником ALMA

Ви коли-небудь хотіли спробувати вести один з величезних перевізників ALMA? Якщо так, тоді для вас є гарна новина!
Проста нова багатокористувацька гра Chajnantor: Race Against Time наразі дає вам шанс бути за штурвалом транспортера і досліджувати верхню частину плато Чахнантор. Заїзд 130 тонних гігантів проти годинникової стрілки або проти іншого гравця, щоб спробувати успішно розмістити всі антени ALMA на потрібних місцях. Або ж ви просто захочете спокійно покерувати, милуючись нічним зоряним небом... Вибір за вами!
Chajnantor: Race Against Time у вашому переглядачі інтернету, як гра на рушії Unity. Вона також доступна в автономній версії (для Windows) з трохи більш високою якістю. Завантажте ось звідси.
Гра була розроблена та написана інженером із ESO Хуаном Антоніо Марреро Ернандесом у вільний час.
Вона випущена чисто для забави, а тому ESO ніяку підтримку гри не надає.

Посилання

Контакти

Juan Antonio Marrero Hernández
ESO Engineer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6462
Email: jmarrero@eso.org 

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org 

Джерело: ESO Ukraine    

Найперша мапа погоди на коричневому карлику

ESO VLT допоміг картографувати поверхню найближчого коричневого карлика

Астрономи використали Дуже Великий Телескоп (VLT) ESO для створення найпершої в історії мапи погоди на поверхні найближчого до Землі коричневого карлика. Міжнародна науково-дослідна група створила мапу темних та світлих зон на поверхні WISE J104915.57-531906.1B, котрий також відомий як Luhman 16В і є одним із двох нещодавно відкритих коричневих карликів, що утворюють пару на відстані лише шість світлових років від Сонця. Результати нових досліджень опубліковані в номері журналу Nature за 30 січня 2014.
Коричневі карлики заповнили прогалину між гігантськими газовими планетами, такі як Юпітер і Сатурн, та слабкими холодними зорями. Їх мас недостатньо, щоб запустити реакції ядерного синтезу в їх ядрах, через що такі карликові зорі здатні слабо випромінювати в інфрачервоному діапазоні світла. Перше підтвердження існування подібного коричневого карлика мало місце тільки двадцять років тому, а наразі вже відкрито кілька сотень цих невловимих об'єктів.
Найближчі до Сонячної системи коричневі карлики утворюють пару, котру було названо Luhman 16AB [1]: вона знаходиться всього за шість світлових років від Землі у південному сузір'ї Вітрил. Ця пара є третьою із числа найближчих до нас, після Альфи Центавра та зорі Барнарда, але її було відкрито тільки на початку 2013 року. Як то вже встановлено, слабший компонент пари Luhman 16B дещо змінює свою яскравість кожні кілька годин, а оскільки він обертається навколо своєї осі, то це може бути свідченням того, що його поверхня має якісь свої особливості.
Наразі астрономи використали силу Дуже Великого Телескопа (VLT) ESO не тільки, щоб отримати зображення цих коричневих карликів, але і щоб картографувати темні та світлі зони на поверхні Luhman 16В.
Ян Кроссфілд (Інститут астрономії ім. Макса Планка, Гейдельберг, Німеччина), провідний автор нової статті, підводить підсумки: "Попередні спостереження дозволили нам припустити, що коричневі карлики ймовірно мають строкаті поверхні, але тепер ми можемо насправді картографувати їх. Незабаром ми також зможемо спостерігати структуру хмар, їх розвиток та розсіювання на власне цьому коричневому карлику. Зрештою, "екзометеорологи" зможуть передбачати, чи можуть відвідувачі Luhman 16В чекати на ясну погоду, або ж на хмарну".
Щоб картографувати поверхню, астрономи використали "кмітливу" методику. Вони спостерігали коричневі карлики, використовуючи інструмент CRIRES на VLT. Це дозволило не тільки побачити зміну яскравості, оскільки Luhman 16B обертається навколо своєї осі, але також і те, чи темні та світлі зони віддаляються від спостерігача, чи навпаки до нього наближуються. Поєднавши всю цю інформацію, вчені змогли відтворити мапу темних та світлих плям на поверхні.
Атмосфери коричневих карликів дуже схожі на атмосфери гарячих екзопланет типу газових гігантів. Саме тому, вивчаючи порівняно легкі для спостережень коричневі карлики [2] астрономи також можуть більше дізнатися про атмосфери молодих планет-гігантів, багато з яких будуть вівдкриті у найближчому майбутньому за допомогою нового інструменту SPHERE, котрий буде встановлено на VLT у 2014 році.
Кроссфілд наостанок наголошує: "Наша мапа коричневого карлика допомагає нам стати на один крок ближче до мети розуміння погодних процесів в інших сонячних системах. З раннього віку я ріс, щоб оцінювати красу та корисність мап. Це ж цікаво, що ми починаємо картографувати об'єкти за межами Сонячної системи!".

Примітки

[1] Дана пара була відкрита ​​американським астрономом Кевіном Луманом на зображеннях, що надходять від ІЧ-оглядового супутника WISE. Офіційна назва WISE J104915.57-531906.1, проте було запропоновано більш коротку назву Luhman 16, як набагато зручнішу. Чому власне Luhman 16? Бо астроном до того відкрив п'ятнадцять подвійних зірок. Згідно традицій іменування подвійних зірок, Luhman 16A є найяскравішим із двох компонентів, більш слабкий названо Luhman 16B, а зоряна пара називається Luhman 16AB.
[2] Гарячі "юпітери-екзопланети" розташовані дуже близько до своїх материнських зірок, котрі набагато яскравіші за ті планети. Це робить практично неможливим спостерігати їх більш слабке світіння, котре "забите" сяйвом зорі. Але у випадку коричневих карликів немає нічого подібного, щоб придушувало тьмяне світло від самого об'єкта, через що й набагато легше проводити чутливі вимірювання.

Детальніше

Дане дослідження представлене у статті “A Global Cloud Map of the Nearest Known Brown Dwarf”, by Ian Crossfield et al. що вийшла в журналі Nature.
Науково-дослідна група у складі I. J. M. Crossfield (Max Planck Institute for Astronomy [MPIA], Heidelberg, Germany), B. Biller (MPIA; Institute for Astronomy, University of Edinburgh, United Kingdom), J. Schlieder (MPIA), N. R. Deacon (MPIA), M. Bonnefoy (MPIA; IPAG, Grenoble, France), D. Homeier (CRAL-ENS, Lyon, France), F. Allard (CRAL-ENS), E. Buenzli (MPIA), Th. Henning (MPIA), W. Brandner (MPIA), B. Goldman (MPIA) and T. Kopytova (MPIA; International Max-Planck Research School for Astronomy and Cosmic Physics at the University of Heidelberg, Germany).
Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: astroclubzp@gmail.com

Ian Crossfield
Max Planck Institute for Astronomy
Heidelberg, Germany
Телефон: +49 6221 528 406
Email: ianc@mpia.de

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1404.

Джерело: ESO Ukraine   

Інтерферометрія плавального басейну

Астрономи не завжди плавають у басейні готелю Residencia обсерваторії Паранал, але коли це зроблять, то їм подобається спостерігати, як себе проявляють фізичні принципи. На цій світлині французький астроном із ESO Жан-Батист Ле Букен демонструє, як малі хвилі (але не світлові хвилі, а на воді) можна поєднати, тобто зробити їх інтерференцію, тим самим створивши більші.
Поєднання світлових хвиль є основним принципом, котрий закладено в основу VLT інтерферометру: світло, захоплене кожним із чотирьох 8 м телескопів, збирають разом за допомогою мережі каналів та дзеркал. Таким чином, розподільна здатність телескопа значно зростає. Із достатнім часом експозиції, камери та інструменти можуть показати такий самий рівень деталізації, як телескоп із дзеркалом діаметром 130 м, що набагато більше, ніж наразі у будь-якого телескопа.
Дана світлина зроблена заслуженим професійним фотографом Максом Александером. Також дивіться відео Данина пошани неоспіваним героям ESO на честь 50-річчя ESO в 2012 році. Його складено з низки зображень, більшість з яких були зроблені Александером, котрий відвідував місця розташування об’єктів ESO для проекту, присвяченого річниці Європейської Південної Обсерваторії.

Припис:
ESO/M. Alexander

Джерело: ESO Ukraine     

Формат Ultra HD відкриває нові розміри відео від ESO

Від початку введення формату HD відео в 2008 році і до сьогодні, у нашому відео-архіві вже зібрано більше 1600 HD роликів. Наразі ми долучили найновіший Ultra HD, як один з численних відео форматів, у котрому вже зробили перші частини відео колекції [1].
Ultra HD [2] має в два рази більше горизонтальний та вертикальний розподіл, ніж у стандартного формату 1080p HDTV, а інакше кажучи - у чотири рази більше пікселів. Формат був на стадії розробки від 2003 року, але вийшов у світ тільки у 2013 році і з тих пір став стандартом на багатьох телевізійних дисплеях високого класу. Цей популярний новий формат також нещодавно широко висвітлювався в засобах масової інформації, в тому числі він набув широкого розголосу на International Consumer Electronics Show, яке відбулося в кінці 2013 року.
Відео у форматі Ultra HD досі досить важко знайти, хоча інтернетні потокові служби, такі як Netflix та Amazon Instant оголосили, що скоро почнуть поставляти Ultra HD відео. ESO буде першою науковою організацією, котра періодично продукуватиме Ultra HD. Колекція нашого відео формату Ultra HD буде поступово розширюватися, доповнюючись новими роликами.

Примітки

[1] ESO пропонує три різних якості Ultra HD. Дві з них для перегляду на екрані - стислий з ефективним Advanced Video Coding H.264 і абсолютно новий High Efficiency Video Coding H.265, а також третю для трансляцій (за допомогою кодека Grass Valley HQX в контейнері AVI).

[2] Ultra HD формат має розміри кадру 3840×2160 линій (8.3 Мпк, 16:9).

Посилання

Контакти

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org 

Джерело: ESO Ukraine    

середу, 29 січня 2014 р.

Ось вам вся просвітницька продукція від ESO

Вийшло перше видання каталогу ESOshop

Вийшло перше видання каталогу ESOshop у форматі PDF, котрий об'єднує у простий та зручний для перегляду формат всі просвітницькі матеріали, а також інші товари, надані Європейською Південною Обсерваторією. Починаючи від навчального матеріалу - і до фірмових флісових курток, книг, DVD-дисків та надрукованих на метало-пластику зображень, каталог показує освітні продукцію, а також "зоряні" ідеї подарунків для тих, хто захоплений астрономією.
Наша цінова політика в ESOshop проста: ніяких додаткових зборів, бо крамниця не для отримання прибутків. Майже всі наші інформаційні продукти можуть бути завантажені безкоштовно у вигляді PDF фалів. Наші інтернет-ціни покривають собівартість виробництва та роботи, котру ми вкладаємо, щоб продукція стала доступною для вас. Це дає нам можливість постачати вам продукцію високої якості за розумними цінами.
Для посередників у нас є спеціальні гуртові ціни, в залежності від кількості замовленого. Повний список об'ємних ставок можете знайти в кінці цього каталогу. Замовлення робіть через електронну пошту distribution@eso.org. Ми не стягуємо ніяких додаткових зборів за перепродаж нашої продукції, а також вам не нав'язуємо встановлену ціну.
Для спільного просування, реклами в журналах та інших ідей спільної роботи, просимо вас звернутися до координатора нашої спільноти osandu@partner.eso.org.
Оскільки всі наші онлайн зображення та відео випущені згідно Creative Commons Attribution 3.0 License, ми рекомендуємо вам використовувати їх у створенні власних продуктів, котрі не схожі на щось із того, що є у нашій крамниці. Будь ласка, тримайте нас в курсі про власні продукти повідомленнями на адресу information@eso.org.
Вдалих покупок!

Посилання

Контакти

Oana Sandu
Community Coordinator
The education and Public Outreach Department
Tel: +49 89 320 069 65
Email: osandu@partner.eso.org

Джерело: ESO Ukraine    

середу, 22 січня 2014 р.

Внесок в скарбницю оглядового телескопа

VST сфотографував туманність "Лагуна"

Оглядовий Телескоп VLT (VST) в обсерваторії ESO Паранал в Чилі захопив це нове багате на подробиці зображення туманності "Лагуна". Гігантська космічна хмара із газу та пилу є місцем утворення дуже яскравих молодих зірок, а також домівкою для молодих зоряних скупчень. Дане зображення - то крихітна частина лише одного із одинадцяти загальнодоступних оглядів неба, котрі наразі проводяться із використанням телескопів ESO. Разом вони складуть доробок вільно доступних даних для світового астрономічного співтовариства.

Туманність "Лагуна" є дуже цікавим небесним об'єктом, котрий знаходиться у сузір'ї Стрільця на відстані десь приблизно 5000 світлових років. Та гігантська газова хмара, що також відома як Messier 8, має у перетині 100 світлових років: в її газопилових пасмах утворюються зорі [1]. Дане нове ширококутне зображення, котре має ширину 16000 пікселів, одержане за допомогою Оглядового Телескопа VLT (VST) - одного із двох спеціальних оглядових телескопів в обсерваторії ESO Паранал в північній частині Чилі. Масштабована версія зображення дозволяє глядачам досліджувати багато кутків та закутків цього чудового об'єкту.
Не те, щоб VST навмисно окремо знімав туманність "Лагуна": вона просто була включена, як частина величезної програми отримання зображень під назвою VPHAS+, котра охоплює набагато більшу частину Чумацького Шляху. VPHAS+ є лише одним із трьох таких оглядів, виконуваних VST у видимому світлі. Вони доповнюються шістьма іншими, котрі в інфрачервоному діапазоні проводяться іншим оглядовим телескопом VISTA.
Всі ці огляди потрібні для вирішення багатьох важливих питань у сучасній астрономії. До них відносять природу темної енергії, пошуки надзвичайно яскравих квазарів у ранньому Всесвіті, дослідження структури Чумацького Шляху, пошуки незвичайних та прихованих об'єктів, докладне вивчення сусідніх галактик Магелланові Хмари в найменших подробицях, а також багато інших тем. Історія свідчить, що такі огляди часто знаходять те, на що взагалі не очікували, і ці "сюрпризи" мають вирішальне значення для розвитку астрономічних досліджень.
Окрім вище згаданих дев’яти оглядів із VISTA та VST, також є два додаткових обстеження, які в процесі використання інших телескопів ESO. Один з них, Gaia-ESO Survey, використовує Дуже Великий Телескоп (VLT) на Параналі з метою картографії властивостей більш ніж 100 000 зірок у Чумацькому Шляху, а інший (PESSTO) стежить за тимчасовими об'єктами, такими як наднові, із застосуванням Телескопа Нової Технології (NTT) в обсерваторії Ла Сілла [2].
Деякі з цих досліджень почалися ще в 2010 році, а деякі набагато пізніше, але дані від них усіх наразі оприлюднені і доступні для астрономів по всьому світу через архів ESO [3].
Хоча огляди все ще на стадії розробки, вони вже дозволяють астрономам зробити безліч відкриттів. Ось лише деякі з них: нові зоряні скупчення, відкриті в обстеженні VVV (eso1128, eso1141), наразі найкраща мапа центральних частин нашого Чумацького Шляху (eso1242, eso1339), дуже глибоке інфрачервоне проникнення в небо (eso1213), а також зовсім недавнє відкриття деяких із найбільш далеких квазарів, досі виявлених (за результатами обстеження VISTA VIKING).
Загальнодоступні огляди неба від ESO триватимуть іще доволі років, а їх астрономічна цінність матиме значення протягом багатьох десятиліть.

Примітки

[1] ESO вже випустила кілька чудових зображень цього об'єкта. В першу чергу  - це величезним 370 Мпк зображення в рамках проекту GigaGalaxy Zoom (eso0936), а також зовсім інший вид від VISTA (Оптичний та Інфрачервоний Оглядовий Телескоп для Астрономії) в рамках обстеження VVV, у ході котрого досліджували таємниці "Лагуни" в інфрачервоному діапазоні (eso1101).
[2] Більш докладну інформацію про всі одинадцять досліджень можна прочитати тут. Всебічний опис їх поточного стану та отримані результати подані у спеціальному розділі останнього номеру ESO Messenger.
[3] Також доступний перелік відкритих даних ходу одинадцяти оглядів неба від ESO.

Детальніше

Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: astroclubzp@gmail.com

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1403.

Джерело: ESO Ukraine   

ESOcast 62: Three Planets Found in Star Cluster

У цьому ESOcast ми подивимось, як астрономи використовували "мисливця на планети" HARPS в Чилі, разом з іншими телескопами по всьому світі, щоб виявити три планети, котрі обертаються навколо зорі у скупченні Messier 67. І хоча наразі підтверджене існування більше тисячі таких планет за межами Сонячної системи, тільки жменьку їх було знайдено в зоряних скупченнях.
Примітно, що одна з цих нових екзопланет обертається навколо зорі, котра є дивовижним близнюком нашого Сонця, бо практично збігається з ним в усіх відношеннях.

Додаткова інформація

ESOcast - це серія відео-подкаст, присвячених донести вам останні новини та дослідження в ESO - Європейській Південній Обсерваторії.
Підпишіться на наш відео-подкаст, щоб йти в ногу з останніми новинами від ESO: ESOcast доступний через ITunes в HD та SD.  Він також є на YouTubeVimeo та dotSUB та пропонується для скачування в кількох форматах, включаючи HD.

Посилання

  • Дивіться та завантажуйте ESOcast 62 тут
  • Всі наші відео-подкасти тут
  • Підпишіться на серію для iTunes в HD або SD
  • Дивіться нас на YouTubeVimeo або dotSUB
  • Відмітьте нас на Facebook або відстежуйте наш Twitter для подальших новин.

Контакти

Richard Hook ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Джерело: ESO Ukraine         

Communicating Astronomy with the Public (the CAPjournal) #14 вже вийшов!

Communicating Astronomy with the Public (the CAPjournal) #14 вже вийшов!
Номер містить статті від Памели Гай про наукове спілкування через Google+ та від Едварда Гомеша про те, як взаємодіяти із знаменитими популяризаторами астрономії через Twitter.
У розділі ресурсів, досліджень та додатків ми дивимося на діаграми Герцшпрунга та Рассела, і на спадщину використання картосхем для ілюстрації астрономічних даних. Там також є стаття про оцінку естетичної привабливості популяризаційних зображень.

Райан Уайт пише про те, як активна уява та візуалізація можуть бути використані для астрономічного спілкування. Далі можете прочитати звіт про конференцію "Communicating Astronomy with the Public 2013" , котра мала місце у Варшаві (Польща) в жовтні минулого року.

Про все це та багато іншого ви можете прочитати у цьому безкоштовному рецензованому науковому журналі для комунікаторів астрономії.
Нижче посилання для завантажень.

Посилання

Джерело: ESO Ukraine        

пʼятницю, 10 січня 2014 р.

Новий додаток від ESO для Windows Phone 8, планшетів Windows 8.1 та ПК

Безкоштовний додаток із назвою "European Southern Observatory", котрий демонструє неповторні образи Всесвіту від ESO, а також світлини її головних телескопів, тепер доступний для користувачів Windows Phone 8, планшетів Windows 8.1 та персональних комп’ютерів. Він вміщує 52 кращих зображень від ESO, в тому числі версії із високою роздільною здатністю. Також доступна додаткова інформація про показані астрономічні об'єкти, як оце про їх тип та відстані до них.
Додаток було самостійно розроблено EspooTeam 2013 року, що дає можливість використання наших зображень під ліцензією Creative Commons Attribution 3.0. Безкоштовно завантажити його для планшетів Windows 8.1 та персональних комп’ютерів зможете тут, а версію для Windows Phone 8 можна взяти ось тут.
Можливості, сумісні з Windows Phone 8, планшетом Windows 8.1 і ПК:
  • Підтримка процесорів: x86, x64, ARM
  • Мова: English
  • Приблизний розмір: 23.9 MB
  • 52 кращих зображень:
    • опис зображення
    • зображення із високою роздільною здатністю
    • тип об’єкту на зображенні
    • дистанція до об’єкту
  • Розробка та публікація від EspooTeam 2013
Ще додатки від ESO, котрі для інших операційних систем, ви можете побачити на ось цій сторінці.

Посилання

Контакти

Oana Sandu
Community Coordinator
The education and Public Outreach Department
Tel: +49 89 320 069 65
Email: osandu@partner.eso.org

Джерело: ESO Ukraine       

середу, 8 січня 2014 р.

ALMA виявив "фабрику пилу" у залишках наднової

Вражаючі нові спостереження із Великим Міліметрового-субміліметровим Масивом Атакама (ALMA) вперше в історії виявили залишки недавньої наднової, котрі наповнюються свіжо утвореним пилом. Якщо достатня кількість такого пилу робить "ризикований" перехід у міжзоряному просторі, то це може пояснити, чому багато галактик набули свою "запорошеність".
Галактики можуть мати на диво багато пилу [1]. Побутує думка, що то наднові є первинним джерелом цього пилу, а особливо - в ранньому Всесвіті. Але прямі докази здатності наднових виробляти його досі були досить слабкими і не змогли пояснити велику кількість останнього, виявленого у молодих далеких галактикам. Нові спостереження із ALMA це довели.
"Ми знайшли незвично велику масу пилу, зосередженого в центральній частині залишку від порівняно молодої близької наднової",- сказав Ремі Індебетоу, астроном із Національної Радіоастрономічної Обсерваторії (NRAO) та Університету Вірджинії (Шарлоттсвілль, США). "Вперше ми були в змозі дійсно побачити місце, де утворюється пил, що важливо для розуміння еволюції галактик".
Міжнародна група астрономів використала ALMA для дослідження сяючих залишків наднової SN 1987А [2], що знаходяться у Великій Магеллановій Хмарі - карликовій галактиці, котра обертається навколо Чумацького Шляху за близько 160 000 світлових років від Землі. SN 1987А є найближчим до нас вибухом наднової від часу спостереження Йоганнесом Кеплером наднової всередині Чумацького Шляху в 1604 році.
Астрономи передбачили, що разом із охолодженням газу після вибуху, велика кількість пилу створюватиметься в наслідок атомів поєднання атомів кисню, вуглецю і кремнію у холодних центральних частинах залишку. Однак, раніші спостереження SN 1987A з інфрачервоними телескопами, проведені протягом перших 500 днів після вибуху, виявили лише невелику кількість гарячого пилу.
Із безпрецедентними розподільною здатністю та чутливістю ALMA, дослідницька група змогла виявити набагато більші масиви холодного пилу, котрий яскраво світиться на міліметрових та субміліметрових довжинах хвиль. Астрономи дали оцінку, що залишок наразі містить об’єми новоствореного пилу десь близько 25 відсотків маси Сонця. Вчені також виявили значну кількість утворених монооксидів вуглецю і кремнію.
"SN 1987А - то особливе місце, оскільки воно не змішується з навколишнім середовищем: там ми бачимо тільки те, що власне там було утворено",- сказав Індебетоу. "Нові результати від ALMA, котрі є першими у своєму роді, виявили, що залишок наднової наповнений матерією, якої там просто не існувало кілька десятиліть тому".
Однак, наднові не тільки можуть створювати частинки космічного пилу, а також і порушують їх.
Коли ударна хвиля від початкового вибуху поширилась у навколишній простір, вона мала зіткнення із газовою оболонкою, котру скинула червона зоря-гігант перед своїм вибухом у вигляді наднової. Той "конфлікт" породив яскраві світні кільця речовини, котрі видно у попередніх спостереженнях із Космічним Телескопом Хаббл (NASA/ESA). Після того, частина енергії цього потужного вибуху відбилась та пішла назад до центру залишку. "У якийсь момент, ця відбита ударна хвиля "погуляє" у хмарах новоствореного пилу", - сказав Індебетоу. "Цілком імовірно, що тоді деяка частина пилу порозлітається в різні сторони. Важко точно передбачити, скільки саме... Може тільки трохи, можливо й половина, а може і дві третини." Якщо його значна частина виживе і потрапить у міжзоряний простір, то це може пояснити, чому настільки багато пилу астрономи виявили в ранньому Всесвіті.
"Дійсно ранні галактики неймовірно запорошені і той пил відіграє важливу роль в їх еволюції",- сказав Мікако Мацуура з Університетського Коледжу в Лондоні, Великобританія. "Наразі нам відомо, що пил може бути утворений декількома способами, але в ранньому Всесвіті основна його маса ймовірно виникла від вибухів наднових. Нарешті ми отримали прямі докази на користь цієї теорії".

Примітки

[1] Космічний пил складається із силікатних та графітових зерен - мінералів, котрих також удосталь на Землі. Сажа від свічки дуже схожа на космічний графітовий пил, хоча розміри її зерен в десять та більше разів крупніші від типових космічних графітових зерен.
[2] Світло від цієї наднової добігло до Землі у 1987 році, котрий у складі її назви.

Детальніше

Великий Міліметрово-субміліметровий Масив Атакама (ALMA) є міжнародним астрономічним об’єктом. Він являється партнерством Європи, Північної Америки та Східної Азії у співпраці з Республікою Чилі. ALMA в Європі фінансується ESO, в Північній Америці - Національним Науковим Фондом США (NSF) у співпраці з Національною Радою Досліджень Канади (NRC) і Національною Науковою Радою Тайваню (NSC), в Східній Азії - Національними Інститутами Природничих Наук (NINS) Японії в співпраці з Академією Сініца (AS) на Тайвані. Будівництво та управління ALMA від імені Європи проводить ESO, від імені Північної Америки - Національна Радіоастрономічна Обсерваторія (NRAO), яка управляється корпоративною Асоціацією Університетів (AUI), від імені Східної Азії - Національна Астрономічна Обсерваторія Японії (NAOJ). Спільна Обсерваторія ALMA (JAO) забезпечує єдине керівництво та управління будівництвом, введення в експлуатацію та експлуатацію ALMA.
Дане дослідження представлене у статті “Dust Production and Particle Acceleration in Supernova 1987A Revealed with ALMA”, by R. Indebetouw et al., котра вийшла в Astrophysical Journal Letters.
Науково-дослідна група у складі R. Indebetouw (National Radio Astronomy Observatory (NRAO); University of Virginia, Charlottesville, USA), M. Matsuura (University College London, United Kingdom [UCL]), E. Dwek (NASA Goddard Space Flight Center, Greenbelt, USA), G. Zanardo (International Centre for Radio Astronomy Research, University of Western Australia, Crawley, Australia [ICRAR]), M.J. Barlow (UCL), M. Baes (Sterrenkundig Obst Gent, Gent, Belgium), P. Bouchet (CEA-Saclay, Gif-sur-Yvette, France), D.N. Burrows (The Pennsylvania State University, University Park, USA), R. Chevalier (University of Virginia, Charlottesville, USA), G.C. Clayton (Louisiana State University, Baton Rouge,USA), C. Fransson (Stockholm University, Sweden), B. Gaensler (Australian Research Council Centre of Excellence for All-sky Astrophysics [CAASTRO]; Sydney Institute for Astronomy, The University of Sydney, Australia), R. Kirshner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge, USA), M.Lakicevic (Lennard-Jones Laboratories, Keele University, UK), K.S. Long (Space Telescope Science Institute, Baltimore, USA [STScI]), P. Lundqvist (Stockholm University, Sweden), I. Martí-Vidal (Chalmers University of Technology, Onsala Space Observatory, Onsala, Sweden), J. Marcaide (Universidad de Valencia, Burjassot, Spain), R. McCray (University of Colorado at Boulder, USA), M. Meixner (STScI; The Johns Hopkins University, Baltimore, USA), C.-Y. Ng (The University of Hong Kong, Hong Kong), S. Park (University of Texas at Arlington, Arlington, USA), G. Sonneborn (STScI), L. Staveley-Smith (ICRAR; CAASTRO), C. Vlahakis (Joint ALMA Observatory/European Southern Observatory, Santiago, Chile) and J. van Loon (Lennard-Jones Laboratories, Keele University, UK).
Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: astroclubzp@gmail.com

Remy Indebetouw
National Radio Astronomy Observatory (NRAO) and the University of Virginia
Charlottesville, USA
Телефон: +1 434 924 4895/+1 434 244 6883
Email: remy@virginia.edu

Mikako Matsuura
University College London
London, United Kingdom
Телефон: +44 (0)20 7679 4348
Email: mikako.matsuura@ucl.ac.uk

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Charles E. Blue
National Radio Astronomy Observatory, Public Information Officer
Charlottesville, USA
Телефон: +1 434 296 0314
Email: cblue@nrao.edu

Переклад прес-релізу ESO eso1401.

Джерело: ESO Ukraine      

Ночі на Параналі


Подивіться на нічне небо над обсерваторією ESO Паранал в Чилі і ви зустрінетесь із чудовим видом, як цей на фото. Блакитні, помаранчевий, червоні бризки... Кожна із них є окремою зорею, галактикою, туманністю, чи іншим, що разом утворюють сяюче небо над головою. Астрономи вдивляються в гарне небесне тло, намагаючись розгадати таємниці Всесвіту.
ля цього вони використовують інструменти, схожі на показані тут Допоміжні Телескопи VLT. Зображення показує три із чотирьох рухомих одиниць, які направляють світло в Дуже Великий Телескоп-Інтерферометр - один із найдосконаліший в світі оптичний інструмент. Поєднавшись в один великий телескоп, вони є чимось більшим, ніж сума його частин: система показує подробиці, котрі доступні для велетенського телескопа такого розміру, як відстані між ними.

Джерело: ESO Ukraine