вівторок, 28 травня 2013 р.

Брижі на чилійському небі

На перший погляд, дане гіпнотизуюче зображення схоже на брижі, викликані каменем, кинутим в озеро. Проте, воно є результатом видимого руху зірок південного неба та деяка фотографічна магія. Світлина одержана на горі Армазонес - гірській вершині 3060 метрів над рівнем моря, котра знаходиться у центральній частині пустелі Атакама в чилійських Андах.
Довгі яскраві смуги є слідами від зірок, кожна з яких торує свій шлях на темному нічному небі. Залишивши затвор камери відкритим протягом тривалого періоду часу, вона реєструє рух зірок, непомітний для неозброєного ока. Для цього достатньо навіть 15 хвилин витримки. У даному випадку, для одержання остаточного зображення, фотограф поєднав багато коротких витримок. Дуже ширококутний об'єктив, що використовувався для даної серії, дозволив захопити небесний полюс, що праворуч, та небесний екватор, котрий біля невисокої вежі.
Дивовижно велика кількість зоряних стежок на даному зображенні також показує неймовірну якість нічного неба над Армазонес: надзвичайно чиста атмосфера та відсутність світлового забруднення неба вуличними нічними ліхтарями, завдяки віддаленості гори. Це одна з причин, чому ця гора була обрана в якості домівки для "найбільшого у світі ока у небо" - майбутнього Європейського Надзвичайно Великикого Телескопа (E-ELT).

Припис:
ESO/S. Brunier

Джерело: ESO Ukraine

Немає коментарів:

Дописати коментар