середу, 10 липня 2013 р.

ALMA виявив зародок гігантської зорі


Нові спостереження із використанням Великого Міліметрово-субміліметрового Масиву Атакама (ALMA) дали астрономам наразі найкраще зображення велетенської зорі у процесі її формування всередині темної космічної хмари. Виявлена "зоряна утроба" найбільша із коли-небудь бачених у Чумацькому Шляху. Вона масивніша за Сонце більше ніж у 500 разів та продовжує зростати. Майбутня зоря жадібно поглинає навколишню матерію хмари. Очікується, що народиться дуже яскрава зоря із масою до 100 сонячних.

Найбільш масивні та наяскравіші зорі галактики утворюються в холодних темних космічних хмарах, що залишається не тільки оповите пилом, але також і таємницями [1]. Міжнародна науково-дослідна група астрономів наразі використала ALMA для проведення мікрохвильового "пренатального сканування", щоб отримати більш чітку картину формування однієї гігантських зірок, котра розташована приблизно за 11 000 світлових років від Землі у космічній хмарі із назвою Spitzer Dark Cloud (SDC) 335.579-0.292.
Існують дві теорії про формування наймасивніших зірок. Згідно першої, материнська хмара розпадається на шматки, що потім згущуються та породжують кілька невеликих ядер, котрі наостанок колапсують, утворюючи зорі. Друга теорія ще більш драматична: вся хмара починає колапсувати, матерія мчить до її центру, утворюючи одну або кілька масивних зірок-гігантів. Група на чолі з Ніколя Перетто із РЕА/AIM (Париж-Саклі, Франція) та Університету Кардіффа  (Великобританія) дійшла до висновку, що ALMA є ідеальним інструментом, який допоможе дізнатися, що відбувалося насправді.
SDC 335.579-0.292 вперше було виявлено за допомогою спостережень із Космічним Телескопом "Спітцер" (NASA) та Космічною Обсерваторією "Гершель" (ESA) , ​​як хаотичне нагромадження темних щільних волокон із газу та пилу. Наразі вчені скористалась унікальною чутливістю ALMA, щоб докладно дослідити кількість пилу і рух газу всередині темної хмари, знайшовши там справжнього зоряного велетня.
"Чудові спостереження із ALMA дозволили нам вперше отримати дійсно глибокий погляд на те, що відбувається у цій хмарі",- говорить Перетто. "Ми хотіли подивитися, як формуються та зростають зорі-гіганти, і таки досягли своєї мети! В одному із таких осередків ми знайшли абсолютного велетня: найбільший зародок протозорі, із числа досі виявлених у Чумацькому Шляху".
Той осередок є "зоряною утробою" - вихором матерії ​​із масою, котра більше ніж у 500 разів перевищує масу нашого Сонця [2]. Спостереження із ALMA свідчать, що набагато більше речовини продовжує рухатись всередину, що веде до збільшення маси. В кінці кінців, вся та маса стиснеться із утворенням дуже рідкісної космічної "бестії" - молодої зорі, котра буде мало не у 100 разів масивніша за наше Сонце.
"Хоча ми вже вважали, що дана область буде хорошим кандидатом на масивну зореутворюючу хмару, проте не очікували знайти настільки масивний зародок зорі в її надрах",- говорить Перетто. "Очікується, що цей об’єкт утворить зорю, котра буде в 100 разів масивнішою за Сонце. Тільки одна на десять тисяч зірок Чумацькому Шляху досягає такої маси!".
"Мало того, що подібні зорі рідкісні, їх народження надзвичайно швидке, а "дитинство" коротке. Так що знайти подібний масивний об'єкт на такому ранньому етапі його еволюції само по собі є вражаючим результатом",- додає учасник групи Гері Фуллер з Університету Манчестера (Великобританія).
Інша учасниця групи, Ана Дуарте Кабраль із Лабораторії Астрофізики в Бордо (Франція), підкреслює: "Спостереження із ALMA виявили захоплюючі подробиці рухів волокнистого утворення із пилу та газу. Вони свідчать, що величезна кількість газу тече у центральну компактну частину". Це вельми підтримує теорію глобального колапсу для формування масивних зірок, ніж теорію фрагментації.
Ці спостереження є частиною стадії "ранньої науки" із ALMA, коли в роботі була лише чверть кінцевого масиву антен. "Нам вдалося провести ці дуже докладні спостереження з використанням тільки частини всіх можливостей ALMA",- укладає Перетто. "ALMA безумовно революціонізує наші знання про зореутворення, дасть вирішення деяких поточних проблем та породить нові питання".

Примітки

[1] Астрономи використовують вислів "масивні зорі" для позначення тих, маса котрих у приблизно десять або більше разів перевищує масу Сонця. Це стосується маси зорі, а не її розміру.
[2] Дана область зореутворення формує багато зірок. Осередок на 500 сонячних мас є наймасивнішим із декількох подібних.

Детальніше

Великий Міліметрово-субміліметровий Масив Атакама (ALMA) є міжнародним астрономічним об’єктом. Він являється партнерством Європи, Північної Америки та Східної Азії у співпраці з Республікою Чилі. ALMA в Європі фінансується ESO, в Північній Америці - Національним Науковим Фондом США (NSF) у співпраці з Національною Радою Досліджень Канади (NRC) і Національною Науковою Радою Тайваню (NSC), в Східній Азії - Національними Інститутами Природничих Наук (NINS) Японії в співпраці з Академією Сініца (AS) на Тайвані. Будівництво та управління ALMA від імені Європи проводить ESO, від імені Північної Америки - Національна Радіоастрономічна Обсерваторія (NRAO), яка управляється корпоративною Асоціацією Університетів (AUI), від імені Східної Азії - Національна Астрономічна Обсерваторія Японії (NAOJ). Спільна Обсерваторія ALMA (JAO) забезпечує єдине керівництво та управління будівництвом, введення в експлуатацію та експлуатацію ALMA.
Дане дослідження представлене у статті “Global collapse of molecular clouds as a formation mechanism for the most massive stars”, що вийшла у Astronomy & Astrophysics.
Науково-дослідна група у складі of N. Peretto (CEA/AIM Paris Saclay, France; University of Cardiff, UK), G. A. Fuller (University of Manchester, UK; Jodrell Bank Centre for Astrophysics and UK ALMA Regional Centre Node), A. Duarte-Cabral (LAB, OASU, Université de Bordeaux, CNRS, France), A. Avison (University of Manchester, UK; UK ALMA Regional Centre node), P. Hennebelle (CEA/AIM Paris Saclay, France), J. E. Pineda (University of Manchester, UK; UK ALMA Regional Centre node; ESO, Garching, Germany), Ph. André (CEA/AIM Paris Saclay, France), S. Bontemps (LAB, OASU, Université de Bordeaux, CNRS, France), F. Motte (CEA/AIM Paris Saclay, France), N. Schneider (LAB, OASU, Université de Bordeaux, CNRS, France) та S. Molinari (INAF, Rome, Italy).
Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Nicolas Peretto
School of Physics and Astronomy, Cardiff University
Cardiff, UK
Телефон: +44 29 208 75314
Email: Nicolas.Peretto@astro.cf.ac.uk

Gary Fuller
Jodrell Bank Centre for Astrophysics, University of Manchester
Manchester, UK
Телефон: +44 161 306 3653
Email: G.Fuller@manchester.ac.uk

Ana Duarte-Cabral
Laboratoire d'Astrophysique de Bordeaux
Bordeaux, France
Email: Ana.Cabral@obs.u-bordeaux1.fr

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1331.

Джерело: ESO Ukraine      

Немає коментарів:

Дописати коментар