середу, 22 січня 2014 р.

Внесок в скарбницю оглядового телескопа

VST сфотографував туманність "Лагуна"

Оглядовий Телескоп VLT (VST) в обсерваторії ESO Паранал в Чилі захопив це нове багате на подробиці зображення туманності "Лагуна". Гігантська космічна хмара із газу та пилу є місцем утворення дуже яскравих молодих зірок, а також домівкою для молодих зоряних скупчень. Дане зображення - то крихітна частина лише одного із одинадцяти загальнодоступних оглядів неба, котрі наразі проводяться із використанням телескопів ESO. Разом вони складуть доробок вільно доступних даних для світового астрономічного співтовариства.

Туманність "Лагуна" є дуже цікавим небесним об'єктом, котрий знаходиться у сузір'ї Стрільця на відстані десь приблизно 5000 світлових років. Та гігантська газова хмара, що також відома як Messier 8, має у перетині 100 світлових років: в її газопилових пасмах утворюються зорі [1]. Дане нове ширококутне зображення, котре має ширину 16000 пікселів, одержане за допомогою Оглядового Телескопа VLT (VST) - одного із двох спеціальних оглядових телескопів в обсерваторії ESO Паранал в північній частині Чилі. Масштабована версія зображення дозволяє глядачам досліджувати багато кутків та закутків цього чудового об'єкту.
Не те, щоб VST навмисно окремо знімав туманність "Лагуна": вона просто була включена, як частина величезної програми отримання зображень під назвою VPHAS+, котра охоплює набагато більшу частину Чумацького Шляху. VPHAS+ є лише одним із трьох таких оглядів, виконуваних VST у видимому світлі. Вони доповнюються шістьма іншими, котрі в інфрачервоному діапазоні проводяться іншим оглядовим телескопом VISTA.
Всі ці огляди потрібні для вирішення багатьох важливих питань у сучасній астрономії. До них відносять природу темної енергії, пошуки надзвичайно яскравих квазарів у ранньому Всесвіті, дослідження структури Чумацького Шляху, пошуки незвичайних та прихованих об'єктів, докладне вивчення сусідніх галактик Магелланові Хмари в найменших подробицях, а також багато інших тем. Історія свідчить, що такі огляди часто знаходять те, на що взагалі не очікували, і ці "сюрпризи" мають вирішальне значення для розвитку астрономічних досліджень.
Окрім вище згаданих дев’яти оглядів із VISTA та VST, також є два додаткових обстеження, які в процесі використання інших телескопів ESO. Один з них, Gaia-ESO Survey, використовує Дуже Великий Телескоп (VLT) на Параналі з метою картографії властивостей більш ніж 100 000 зірок у Чумацькому Шляху, а інший (PESSTO) стежить за тимчасовими об'єктами, такими як наднові, із застосуванням Телескопа Нової Технології (NTT) в обсерваторії Ла Сілла [2].
Деякі з цих досліджень почалися ще в 2010 році, а деякі набагато пізніше, але дані від них усіх наразі оприлюднені і доступні для астрономів по всьому світу через архів ESO [3].
Хоча огляди все ще на стадії розробки, вони вже дозволяють астрономам зробити безліч відкриттів. Ось лише деякі з них: нові зоряні скупчення, відкриті в обстеженні VVV (eso1128, eso1141), наразі найкраща мапа центральних частин нашого Чумацького Шляху (eso1242, eso1339), дуже глибоке інфрачервоне проникнення в небо (eso1213), а також зовсім недавнє відкриття деяких із найбільш далеких квазарів, досі виявлених (за результатами обстеження VISTA VIKING).
Загальнодоступні огляди неба від ESO триватимуть іще доволі років, а їх астрономічна цінність матиме значення протягом багатьох десятиліть.

Примітки

[1] ESO вже випустила кілька чудових зображень цього об'єкта. В першу чергу  - це величезним 370 Мпк зображення в рамках проекту GigaGalaxy Zoom (eso0936), а також зовсім інший вид від VISTA (Оптичний та Інфрачервоний Оглядовий Телескоп для Астрономії) в рамках обстеження VVV, у ході котрого досліджували таємниці "Лагуни" в інфрачервоному діапазоні (eso1101).
[2] Більш докладну інформацію про всі одинадцять досліджень можна прочитати тут. Всебічний опис їх поточного стану та отримані результати подані у спеціальному розділі останнього номеру ESO Messenger.
[3] Також доступний перелік відкритих даних ходу одинадцяти оглядів неба від ESO.

Детальніше

Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: astroclubzp@gmail.com

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1403.

Джерело: ESO Ukraine   

Немає коментарів:

Дописати коментар