пʼятницю, 21 лютого 2014 р.

VST сфотографував "Gaia" на шляху до мільярду зірок

Ось нові зображення від Дуже Великого Оглядового Телескопа ESO (VST), котрі показують космічний апарат Gaia від ESA, який наразі на навколоземній орбіті на відстані 1.5 млн км від Землі.
Запущений вранці в четвер 19 грудня 2013, супутник розпочав збір даних для того, щоб побудувати 3D карту нашої галактики протягом наступних п'яти років. Складання мап неба було одним із завдань людства, починаючи із незапам'ятних часів, а "Gaia" піднесе людське розуміння нашої зоряної околиці на абсолютно новий рівень: він проведе дуже точні вимірювання положень та рухів близько одного мільярда зірок у нашій галактиці, щоб дослідити склад, формування та еволюцію Чумацького Шляху.
Дані нові спостереження є результатом тісної співпраці між ESA і ESO для відстеження космічних апаратів з землі. Наразі "Gaia" є найбільш точним астрометричним пристроєм із досі побудованих, але для того, щоб результати його роботи бути корисними, потрібно точно знати, де саме апарат знаходиться у Всесвіті. Єдиний спосіб дізнатись про швидкість та положення корабля із дуже високою точністю - це щоденно за ним слідкувати з землі за допомогою телескопів, у тому числі і за допомогою VST ESO в рамках програми спостережень за назвою GBOT (Ground-Based Optical Tracking).
VST є сучасним 2.6 м телескопом, котрий обладнано OmegaCAM - гігантською ПЗЗ-камерою на 268 Мпк, котра перекриває поле зору, що у чотири рази більше від повного Місяця. Ось ці нові зображення VST захопив 23 січня 2014 року через проміжок часу десь 6.5 хвилин. "Gaia" на них у вигляді малої плями, що рухається на тлі далеких зірок. Положення супутника всередині червоного кільця: його зоряна величина десь у мільйон разів слабша, ніж може побачити неозброєне око.
Попередні спостереження "Gaia" із VST мали місце в грудні 2013, тобто невдовзі після його запуску в космос — то був один із найближчих він нас об’єктів, котрий спостерігали через VST. Супутник виявився саме в тій точці простору, де власне він повинен був бути згідно обчислень, підкресливши успішну співпрацю між астрономією наземного та космічного базування!

Посилання

Припис:
ESO

Джерело: ESO Ukraine     

Немає коментарів:

Дописати коментар