понеділок, 10 червня 2013 р.

Злет та падінння наднової


Незвичайний новий відеоряд показує різке зростання яскравості та більш повільне згасання вибуху наднової в галактиці NGC 1365. Наднова SN 2012fr була відкрита французьким астрономом Аленом Клотцем 27 жовтня 2012. Зображення, використані для цього унікального відео, були отримані на малому телескопі-роботі TAROT в обсерваторії ESO Ла Сілла в Чилі.
Наднові є результати вибухів та катастрофічних смертей деяких типів зірок. Вони настільки яскраві, що здатні затьмарити всю материнську галактику протягом багатьох тижнів, перш ніж поступово зникнуть із виду.
Наднова 2012fr [1] була відкрита Аленом Клотцем у другій половині дня 27 жовтня 2012 року. Він був зайнятий вимірювання яскравості слабкої змінної зорі на зображенні від TAROT (Télescope à Action Rapide pour les Objets Transitoires) - роботизованого телескопа в обсерваторії ESO Ла Сілла, коли помітив новий об'єкт, котрого не було на зображенні, отриманому на три днями раніше. Після перевірки за допомогою телескопів та астрономів по всьому світу, яскравий об'єкт було підтверджено, як наднову типу Ia.
Деякі зорі співіснують із іншими, обертаючись навколо спільного центру мас. У декотрих випадках, одна із них може бути дуже старим білим карликом, що краде матерію зі свого компаньйона. У якийсь момент білий карлик "висмоктує" зі свого компаньйона так багато речовини, що той стає нестабільним та вибухає, як наднова типу Ia.
Даний тип наднових є дуже важливим, оскільки вони є найбільш надійним способом вимірювання відстаней до дуже далеких галактик у ранньому Всесвіті. За межами місцевої групи галактик, астрономи повинні були знайти дуже яскраві об'єкти із наперед відомими властивостями, котрі могли б виступати в якості покажчиків, щоб допомогти картографувати історію розширення Всесвіту. Наднові типу Ia є ідеальними для даної ролі, оскільки максимуми їх яскравостей та хід згасання майже схожі для кожного із вибухів. Вимірювання відстаней до наднових типу Ia привело до відкриття прискореного розширення Всесвіту - наукової роботи, удостоєної Нобелівської премії з фізики у 2011 році.
Космічна домівка цієї наднової NGC ​​1365 (див. також potw1037a) - елегантна спіральна галактика із перетинкою. Вона розташована за 60 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Піч. Маючи переріз близько 200 000 світлових років, вона виділяється серед інших галактик в їх місцевому скупченні. Через галактику проходить гігантська перетинка, що також захоплює ядро. Нашу наднову можна легко знайти трохи вище ядра, біля середини зображення.
У 2012 році астрономи виявили більше 200 наднових, із яких SN 2012fr є однією із найяскравіших. Її вперше був помічено 7 жовтня 2012 року, коли та була дуже слабкою, а вже потім досягла свого піку яскравості 11 листопада 2012 [2]. Саме тоді, як слабку зорю, її легко можна було побачити через середній аматорський телескоп. Відео було складено із серії знімків галактики, зроблених протягом трьох місяців: від часу відкриття у жовтні минулого року - і до середини січня 2013.
TAROT є 25 см оптичним роботизованим телескопом, здатним дуже швидко наводитись на потрібний об’єкт, щоб почати його спостереження протягом секунди. Його встановлено в обсерваторії Ла Сілла у 2006 році для виявлення космічних гамма-сплесків. Зображення, на котрих видно 2012fr, були зняті із використанням синього, зеленого та червоного фільтрів.

Примітки

[1] Наднові позначаються роком їх відкриття та за допомогою літер алфавіту. Літери “fr” не означають, що наднова була виявлена саме ​​французькими астрономами - то є чистою випадковістю.
[2] На той час її яскравість була 11.9m. Це приблизно в 200 разів слабше, щоб можна було побачити неозброєним оком у гарну зоряну ніч. Але якщо цю наднову у момент максимуму її яскравості розташувати від нас на відстані, як до Сонця, то вона б сяяла яскравіше за нього приблизно у 3 мільярди разів!

Посилання

Контакти

Alain Klotz
Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologie
Toulouse, France
Tel: +33 05 61 55 66 66
Email: alain.klotz@irap.omp.eu

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Припис:
ESO/IRAP-CNRS-UPS/A.Klotz

Джерело: ESO Ukraine    

Немає коментарів:

Дописати коментар