четвер, 6 червня 2013 р.

Три планети танцюють над Ла Сілла


Це справжнє свято для фотографів та астрономів: на нашому небі можна побачити явище, відоме як сизигія - це коли три небесні тіла (або більше) видно поряд. Якщо вони мають схожі екліптичні довготи, то таке явище має назву потрійного сполучення. І хоча це лише проекція планет на небесну сферу, але від того бачене не стає менш цікавим. У даному випадку, перед нашим поглядом постають три планети, а єдине, що нам потрібно для того, щоб насолодитися небесною виставою - це чисте небо на заході.
На щастя, все це було у фотоамбасадора ESO Юрія Белецького, який мав можливість бачити цю чудову картину в обсерваторії ESO Ла Сілла на півночі Чилі в неділю 26 травня. Над круглими куполами телескопів видно три небесних тіла нашої Сонячної системи: Юпітер (угорі), Венеру (внизу зліва) та Меркурій (внизу праворуч), котрі зійшлись у космічному танці після заходу.
Подібне небесне явище буває тільки раз на кілька років. Останнє відбулося у травні 2011 року, а на наступне треба почекати до жовтня 2015 року. Небесний трикутник найкраще було видно в останні тижні травня, але ви все одно маєте можливість мигцем побачити, як ці три планети постійно змінюють взаємне розташування під час своєї подорожі по небу.

Посилання

Припис:
ESO/Y. Beletsky

Джерело: ESO Ukraine  

Немає коментарів:

Дописати коментар