вівторок, 25 червня 2013 р.

Три планети у "поясі життя" сусідньої зорі

Новий погляд на Gliese 667C

Група дослідників поєднала нові спостереження зорі Gliese 667C із даними, раніше отриманими за допомогою приладу HARPS на 3.6 м телескопі ESO в Чилі, виявивши систему щонайменше на шість планет. Дивовижно, але три із цих планет є "надземлями", що перебувають у поясі, де можливе існування води у рідкому стані, а отже там є шанси знайти життя. Це перша виявлена ​​планетна система із заповненим "поясом життя".

Зоря Gliese 667C вивчена дуже добре. ЇЇ маса всього трохи більше третини сонячної. Зоря належить до потрійної системи Gliese 667 (інше позначення GJ 667), котра від нас на відстані 22 світлових роки у сузір'ї Скорпіона. Це досить близько в космічних околицях Сонця: набагато ближче, ніж планетні системи, досліджувані Космічним Телескопом "Кеплер" - мисливцем на екзопланети.
Попередні дослідження Gliese 667C виявили, що біля неї три планети (eso0939, eso1214), одна з яких знаходиться e "поясі життя". Наразі група астрономів під керівництвом Гіллема Англада-Ескуде з Геттінгенського університету в Німеччині та Мікко Туомі з Університету Херфордшіра (Великобританія), вирішила іще раз дослідити систему. До вже існуючої картини, вчені долучили нові спостереження із HARPS та від інших телескопів: Дуже Великого Телескопа (VLT) ESO, телескопів "Магеллан" (Чилі) та обсерваторії ім. В.М. Кека (Гаваї) [1]. Дослідники отримали докази того, що навколо даної зорі система із семи планет [2].
Планети обертаються навколо найслабшої із трьох зірок потрійної зоряної системи. Якби можна було на одній із цих нововиявлених планет поглянути на ті два інших "сонця", то вони виглядали б як пара доволі яскравих зірок, видимих вдень, а вночі вони б давали стільки ж світла, як ми отримуємо від повного Місяця. Нові планети повністю заповнили "пояс життя" зорі Gliese 667C, оскільки у ньому більш нема інших стійких орбіт, на котрих могли б існувати досі невідкриті планети.
"Із більш ранніх досліджень нам вже було відомо, що у цієї зорі є три планети, але нам захотілося перевірити, чи нема їх там більше", - говорить Туомі. "Долучивши деякі нові спостереження та переглянувши отримані раніше дані, ми змогли підтвердити існування тих трьох планет та впевнено виявити кілька нових! Знайти три планети малої маси у "поясі життя" - це надзвичайно!".
Три виявлені планети підтверджено, як ті, котрі вчені відносять до "надземель" - планет, масивніших від Землі, але легших від Урану або Нептуну. "Надземлі" знаходяться всередині "поясу життя" своєї зорі - дуже обмеженого кільця простору, у котрому вода може існувати в рідкому стані. Це перший випадок, коли три таких планети були помічені на орбітах такого поясу в одній системі [3].
"Кількість ймовірно придатних для життя планет у нашій галактиці значно більша, якщо ми можемо сподіватись знайти кілька таких навколо кожної зорі малої маси. Раніше ми дивитися на десять зірок у пошуках одної ймовірно населеної планети, але тепер для нас очевидно, що можемо звернути погляд навіть на одну зорі, щоб навколо неї знайти кілька таких планет", -додає співавтор Рорі Барнс (Університет Вашингтона, США).
Компактних систем навколо зірок сонячного типу було знайдено достатньо у Чумацькому Шляху. Оскільки планети навколо подібних зірок обертаються доволі близько, то їх поверхні дуже гарячі і навряд чи можуть бути придатними для життя. Та інша справа у випадках більш холодних та слабших зірок типу Gliese 667C. Навколо них "пояс життя" знаходиться повністю в межах орбіти Меркурія, тобто набагато ближче, ніж у випадку, як для нашого Сонця. Gliese 667C є першим прикладом зоряної системи із доволі низькою масою, у котрій ймовірно можуть існувати кам’янисті планети у "поясі життя".
Гаспаре Ло Курто, вчений із ESO, котрий відповідальний за HARPS, зауважує: "Цей вражаючий результат значною мірою завдячує технічним можливостям HARPS та пов'язаним програмним забезпеченням, а також підкреслює цінність архіву ESO. Надзвичайно добре, що кілька незалежних дослідницьких груп використовують надзвичайну точність цього унікального приладу".
Наостанок Англада-Ескуде укладає: "Дані нові результати свідчать, наскільки цінним може бути повторний аналіз даних та поєднання результатів, отриманих різними дослідницькими групами із використанням різних телескопів".

Примітки

[1] Група використовувала дані від спектрографа UVES на Дуже Великому Телескопі (VLT) ESO в Чилі (для точного визначення характеристик зорі), а також від спектрографа PFS (Carnegie Planet Finder Spectrograph) (PFS) на 6.5 м телескопі Magellan II в обсерваторії Лас Кампас (Чилі), від спектрографа HIRES на 10 м телескопі ім В.М. Кека (Мауна Кеа, Гаваї), а також багато різноманітних даних, досі одержаних за допомогою HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) на 3.6 м телескопі ESO в Чилі (останні зібрані в рамкам програми досліджень карликів типу М, котру очолювали X. Bonfils та M. Mayor у період 2003–2010. Опис програми тут).
[2] Група вивчала дані вимірів радіальної швидкості Gliese 667C - методу, котрий часто використовується для "полювання" на екзопланети. Вчені виконали надійний байєсівський статистичний аналіз, щоб відокремити сигнали від присутності планет навколо зорі. Перші п'ять сигналів були проявлені дуже переконливо, шостий виявився дещо слабшим, а сьомий іще більш слабшим. Дана система складається із трьох "надземель" у "поясі життя", двох більш гарячих планет, ближчих до зорі, а також двох більш холодних планет за межами поясу. Науковці вважають, що планети у "поясі життя" та більш близькі до зорі, завжди повернені до неї одними сторонами: тобто їх день дорівнює їх року, тому на одній стороні цих планет вічний день, а на іншій стороні завжди ніч.
[3] У нашій Сонячній системі орбіта Венери знаходиться поблизу внутрішньої частини "поясу життя", а Марс - поблизу його зовнішнього краю частини. Протяжність таких "поясів життя" залежить від багатьох чинників.

Детальніше

Дане дослідження описане у статті “A dynamically-packed planetary system around GJ 667C with three super-Earths in its habitable zone”, що вийшла у журналі Astronomy & Astrophysics.
Науково-дослідна група у складі G. Anglada-Escudé (University of Göttingen, Germany), M. Tuomi (University of Hertfordshire, UK), E. Gerlach (Technical University of Dresden, Germany), R. Barnes (University of Washington, USA), R. Heller (Leibniz Institute for Astrophysics, Potsdam, Germany), J. S. Jenkins (Universidad de Chile, Chile), S. Wende (University of Göttingen, Germany), S. S. Vogt (University of California, Santa Cruz, USA), R. P. Butler (Carnegie Institution of Washington, USA), A. Reiners (University of Göttingen, Germany), та H. R. A. Jones (University of Hertfordshire, UK).
Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Guillem Anglada-Escudé
Institut fur Astrophysik, University of Göttingen
Göttingen, Germany
Телефон: +49 0551 39 9988
Email: guillem.anglada@gmail.com

Mikko Tuomi
Center for Astrophysics Reseach, Hertfordshire University
Hatfield, UK
Телефон: +44 01707 284095
Email: miptuom@utu.fi

Rory Barnes
Department of Astronomy, University of Washington
Seattle, USA
Телефон: +1 206 543 8979
Email: rory@astro.washington.edu

Richard Hook
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1328.

Джерело: ESO Ukraine  

Немає коментарів:

Дописати коментар