середу, 12 червня 2013 р.

Відкрито новий тип змінних зірок

Хвилинні коливання яскравості вказують на абсолютно новий клас зірок


Астрономи, використавши швейцарський 1.2 м телескоп ім. Ейлера в обсерваторії ESO Ла Сілла в Чилі, знайшли новий тип змінних зірок. Відкриття грунтується на виявленні дуже крихітних змін яскравості зірок у скупченні. Раніше відкриті невідомі властивості цих зірок не піддаються сучасним теоріям, тому піднімають питання про природу їх змінності.

Швейцарці по праву славляться своєю майстерністю при створенні надзвичайно точних технологій. Наразі швейцарська науково-дослідна група із Женевської обсерваторії досягла великої точності, використовуючи порівняно невеликий 1.2 м телескоп для спостережень у рамках тривалої багаторічної програми. Вчені відкрили новий клас змінних зірок, вимірюючи хвилинні зміни їх яскравостей.
Нові результати грунтуються на регулярних вимірах яскравостей більше трьох тисяч зірок у розсіяному зоряному скупченні NGC 3766 [1], що тривали протягом семи років. Дослідження свідчать, що 36 зірок скупчення показали несподівані закономірності: у них були крихітні регулярні зміни їх блисків на рівні 0.1% від їх нормальних яскравостей. Ці зміни мали періоди в межах від двох до 20 годин. Зорі дещо гарячіші та яскравіші від Сонця, але в іншому мабуть звичайні. Новий клас змінних зірок досі не одержав назву.
Рівень точності вимірювань у два рази кращий, ніж на зіставних дослідженнях за допомогою інших телескопів. Його достатньо, щоб вперше показати ці крихітні зміни.
"Ми досягли такого рівня чутливості завдяки високій якості спостережень у поєднанні з дуже ретельним аналізом даних",- говорить Намі Мовлаві, очільник дослідницької групи: "... але також й тому, що ми провели велику програму спостережень, яка тривала сім років. Отримати так багато часу для спостережень на великому телескопі - це мало ймовірно".
Багато зірок відомі як змінні або пульсуючі, оскільки їх видимі яскравості змінюються із плином часу. Як саме вона змінюється - це залежить складним чином від внутрішніх процесів в зорях. Такі явища дозволили розробити цілу галузь астрофізики, котра називається астросейсмологія: астрономи можуть "слухати" ці зоряні коливання з метою, щоб досліджувати фізичні властивості зірок та дізнатися більше про процеси в їх надрах.
"Саме існування цього нового класу змінних зірок є викликом для астрофізиків",- каже Софі Сесен, інша учасниця дослідної групи. "Поточні теоретичні моделі передбачають, що їх яскравість взагалі не повинна періодично змінюватись, тому наші нинішні зусилля зосереджені на отриманні більш докладної інформації про поведінку цього дивного нового типу зірок".
Хоча причина мінливості залишається невідомою, та є цікава вказівка: схоже на те, що деякі із цих зірок дуже верткі. Вони обертаються зі швидкостями, більшими за половину їх критичного значення, після якого зорі стають нестабільними та викидають свою речовину у космос.
"У цих умовах, швидке обертання буде мати важливий вплив на їх внутрішні властивості, але ми ще не вміємо адекватно моделювати їх блиск",- пояснює Мовлаві. "Ми сподіваємося, що наше відкриття спонукає фахівців для вирішення питання в надії зрозуміти походження цих загадкових мінливостей".

Примітки

[1] Це зоряне скупчення є одним із кількох, котрі у складі даної дослідницької програми. NGC 3766 знаходиться на відстані близько 7000 світлових років від Землі у південному сузір'ї Центавра. Його вік оцінено у близько 20 мільйонів років.

Детальніше

Дане дослідження описане у статті “Stellar variability in open clusters I. A new class of variable stars in NGC 3766”, by N. Mowlavi et al.,  опублікованій в журналі Astronomy & Astrophysics за 12 червня 2013.
Науково-дослідна група у складі N. Mowlavi, F. Barblan, S. Saesen та L. Eyer - всі із Женевської обсерваторії (Швейцарія).
Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Nami Mowlavi
Geneva Observatory, University of Geneva/ISDC
Switzerland
Телефон: +41 22 37 92 194
Email: Nami.Mowlavi@unige.ch

Sophie Saesen
Geneva Observatory, University of Geneva
Switzerland
Телефон: +41 22 379 24 46
Email: Sophie.Saesen@unige.ch

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1326.

Джерело: ESO Ukraine 

Немає коментарів:

Дописати коментар