суботу, 21 грудня 2013 р.

Доставлено останню антену ALMA

Всі 66 антен ALMA вже на місці розташування обсерваторії

Остання антена проекту Великого Міліметрово-субміліметрового Телескопа Атакама (ALMA) вже доставлена на його місце розташування. Дану 12 м параболічну тарілку виготовив європейський консорціум AEM. Це також засвідчило успішне завершення поставок 25 антен із Європи - наразі найбільшого контракту ESO.
Доставлена в обсерваторію антена є останною із їх загальної кількості 66 одиниць. Північна Америка надала 25 антен поперечником по 12 м кожна, а від Східної Азії їх надійшло 16 одиниць (чотири по 12 м та дванадцять по 7 м). До кінця 2013 року, всі 66 надзвичайно точних міліметрово-субміліметрових параболічних антен працюватимуть разом, як один радіотелескоп, котрий буде тягтись на 16 км на плато Чахнантор у пустелі Атакама, що у північній частині Чилі.
Обсерваторія ALMA була урочисто відкрита Президентом Чилі Себастьяном Піньера у березні 2013 (eso1312). Дана подія ознаменувала завершення всіх головних систем гігантського телескопа та його формальний перехід від стадії будівництва до повністю діючої обсерваторії.
Власне ця поставка останньої антени наразі завершила стадію будівництва ALMA та надала всі їх 66 одиниць для наукового використання, що й ознаменувало початок нової ери астрономічних відкриттів. "Це знаменна віха для обсерваторії ALMA, оскільки тепер астрономи Європи та всього світу матимуть завершений телескоп із його повними чутливістю та площею збору світла" - каже Вольфганг Вільд, європейський керівник проекту ALMA.
Передача останньої європейської антени знаменує успішне завершення наразі найбільшого контракту ESO. Той контракт із консорціумом AEM [2] включав розробку, виготовлення, перевезення та власне встановлення на місці розташування обсерваторії 25 антен.
ALMA допомагає астрономам знаходити відповіді на важливі питання нашого космічного походження. Телескоп спостерігає Всесвіт на міліметрових та субміліметрових довжинах світлових хвиль, котрі між ІЧ-світлом та радіохвилями електромагнітного діапазону. Таке світло випромінюють деякі із найхолодніших та найвіддаленіших космічних об’єктів, серед яких холодні хмари із газу та пилу, в яких народжуються нові зорі, а також далекі галактики на межі спостережуваного Всесвіту.
Всесвіт порівняно мало досліджений на субміліметрових хвилях, оскільки такі телескопи потребують виключно сухі атмосферні умови, подібні до котрих є на плато Чахнантор, а також неодхідно багато антен та просунутих технологій для приймачів сигналів. Іще до свого завершення, ALMA широко використовувався у різних наукових проектах, показавши великі можливості, про що є публікації із багатьма чудовими науковими результатами (див. eso1336, eso1334, eso1333, eso1331, eso1325, eso1318, eso1313 та eso1234).

Примітки

[1] ESO також відповідала за зведення готелю "Residencia", у якому розташовуються приїзджі співробітники.
[2] У складі консорціуму AEM ось ці компанії: Thales Alenia Space, European Industrial Engineering та MT-Mechatronics.

Детальніше

Великий Міліметрово-субміліметровий Масив Атакама (ALMA) є міжнародним астрономічним об’єктом. Він являється партнерством Європи, Північної Америки та Східної Азії у співпраці з Республікою Чилі. ALMA в Європі фінансується ESO, в Північній Америці - Національним Науковим Фондом США (NSF) у співпраці з Національною Радою Досліджень Канади (NRC) і Національною Науковою Радою Тайваню (NSC), в Східній Азії - Національними Інститутами Природничих Наук (NINS) Японії в співпраці з Академією Сініца (AS) на Тайвані. Будівництво та управління ALMA від імені Європи проводить ESO, від імені Північної Америки - Національна Радіоастрономічна Обсерваторія (NRAO), яка управляється корпоративною Асоціацією Університетів (AUI), від імені Східної Азії - Національна Астрономічна Обсерваторія Японії (NAOJ). Спільна Обсерваторія ALMA (JAO) забезпечує єдине керівництво та управління будівництвом, введення в експлуатацію та експлуатацію ALMA.
Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Wolfgang Wild
European ALMA Project Manager, ESO
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6716
Email: wwild@eso.org

Stefano Stanghellini
ALMA Antenna Project Manager, ESO
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6570
Email: sstanghe@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1342.

Джерело: ESO Ukraine     

Немає коментарів:

Дописати коментар