четвер, 19 грудня 2013 р.

Молоді зорі в туманності "Креветка"

Сяючі нагромадження газових хмар на даному новому зображенні складають величезні зоряні ясла в туманності на прізвисько "Креветка". Зроблена з використанням Оглядового Телескопа VLT в обсерваторії ESO Паранал в Чилі, ця світлина цілком може бути найбільш виразною із взагалі існуючих зображень цього об'єкта. На ній видно групи гарячих новонароджених зірок, що "кубляться" серед хмар туманності.
Розташована за близько 6000 світлових років від Землі в сузір'ї Скорпіона, туманність офіційно відома як IC 4628. Це величезна область космічного простору, заповнена газом та скупченнями щільного темного пилу, де відбувається формування та народження гарячих яскравих молодих зірок. У видимому світлі ці зорі на вигляд біло-блакитні, проте вони також випускають інтенсивне випромінювання в інших частинах спектру, а в першу чергу - то ультрафіолетове світло [1].
Власне це ультрафіолетове зоряне світло і змушує газові хмари світитися. Воно відриває електрони від атомів водню, котрі потім рекомбінують із виділенням енергії у вигляді світла. Під час того процесу кожен хімічний елемент випромінює світло із характерним кольором. Наприклад, для водню переважаючим кольором є червоний. Туманність IC 4628 є взірцем області HII [2].
"Креветка" має у поперечнику приблизно 250 світлових років та займає площу неба в чотири рази більшу, ніж повний Місяць. Незважаючи на такий величезний розмір, спостерігачі її часто випускають із уваги через її слабку поверхневу яскравість і тому, що більшість світла туманності випромінюється на довжинах хвиль, де людське око не чутливе. Туманність також відома як Gum 56, бо так вона фігурує у каталозі HII областей, котрий склав австралійський астроном Колін Гам у 1955 році.
За останні кілька мільйонів років ця область неба сформувала багато зірок, як окремих, так і в скупченнях. Там існує велике розсіяне зоряне скупчення Collinder 316, котре поширюється на більшу площу даного зображення. Та воно є лише частиною набагато більшого зібрання дуже гарячих яскравих зірок. Також видно багато темних структур або порожнин, де міжзоряна речовина була витіснена потужними зоряними вітрами, породженими навколишніми гарячими зорями.
Дане фото було зроблене на основі даних від Оглядового Телескопа VLT (VST) в обсерваторії ESO Паранал в Чилі. VST є найбільшим у світі телескопом, спроектованим для оглядових зйомок неба у видимому світлі. Це сучасний 2.6 м інструмент із фотографічною камерою OmegaCAM, котра містить 32 ПЗЗ-детекторів, які разом створюють 268 Мпк "кадр". Наше нове зображення із ряду на 24 000 піксель ширини, являє собою мозаїку із двох таких і є одним з найбільших, досі випущених ESO.
Картина є фрагментом докладного загальнодоступного огляду VPHAS+ частини Чумацького Шляху, у котрому використовують силу VST для пошуку нових об'єктів, таких як молоді зорі та планетарні туманності. Дослідження також забезпечить найкращі зображення ще не сфотографованих багатьох величезних сяючих областей зореутворення, схожих на вище описану.
Дуже чіткі зображення від VST були покращені шляхом долучення сторонніх кадрів високої якості, отриманих через різні фільтри за допомогою 32 см та 13 см телескопів Мартіном П'ю - дуже досвідченим астрономом-аматором з Австралії [3].
Поточний прес-реліз представляє собою важливу віху - це 1000-й прес-реліз від ESO. Перший з них з'явився в кінці 1985 року і був присвячений кометі Галлея. Всі вони доступні в Інтернеті.

Примітки

[1] Це те саме випромінювання, яке викликає опіки незахищеної шкіри людини, коли на неї падає занадто багато прямого сонячного світла. Але атмосфера Землі захищає все живе на поверхні від левової частки ультрафіолетового випромінювання і тільки довші довжини хвиль (від 300 до 400 нанометрів) добігають до землі і викликають засмагу та опіки шкіри людини. Деяка частина ультрафіолетового випромінювання, що випускається дуже гарячими зорями в областях HII, знаходиться на дуже коротких довжинах хвиль (коротших від 91.2 нм), власне здатна іонізувати водень.
[2] Астрономи використовують термін "HII" (вимовляється "Аш-два") для позначення іонізованого водню і "HI" (вимовляється "Аш-один") для атомарного водню. Атом водню складається із пов’язаних протона та едлектрона. В іонізованому газоподібному водні, його атоми розділені на вільні електрони та позитивні іони, котрі у цьому випадку являють собою тільки один протон.
[3] Докладніше про саме ці спостереження можна знайти на сторінці сайту Мартіна П'ю.

Детальніше

Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1340.

Джерело: ESO Ukraine        

Немає коментарів:

Дописати коментар