суботу, 21 грудня 2013 р.

ESO святкує 50 років співробітництва із Чилі

Сьогодні ми відзначаємо 50-річчя початку дуже плідних відносин між ESO та Чилі, що дозволило європейській та чилійській астрономії розсунути межі науки, техніки та культури для поступу в майбутнє.
6 листопада 1963 було підписано початкову угоду (Convenio) між Європейською Південною Обсерваторііїєю (ESO) та урядом Чилі, що дозволяє ESO розміщувати свої телескопи під виключно ясним чилійським небом.
"Співпраця з Чилі виявилася грунтовною та тривалою. ESO є науковим та культурним мостом між Чилі та Європою; вона відкриває шлях у майбутнє і забезпечує великі переваги для Чилі, країн-учасниць та ESO, і звичайно для науки та технологій в цілому",- говорить Тім де Зеу, Генеральний директор ESO.
Найперший телескоп ESO з діаметром дзеркала 1 метр було встановлено в 1966 році в обсерваторії Ла Сілла - першій обсерваторії ESO, урочисто відкритій 25 березня 1969 року президентом Чилі. З часом в цьому чудовому місці були зведені 3.6 м телескоп і Телескоп Нової Технології (NTT), поряд з кількома іншими невеликими телескопами. Ці технологічні розробки проклали шлях для будівництва на горі Паранал наступної великої обсерваторії ESO в Чилі.
Обсерваторію Паранал було відкрито 5 березня 1999 року. Вона є домівкою для Дуже Великого Телескопа (VLT) найпередовішої оптичної та ІЧ-обсерваторії світу, в котрій були отримані деякі з найбільш важливих астрономічних світових досягнень. В ній також розташовані два із найпотужніших у світі  оглядових телескопи VISTA і VST.
Нещодавно спільно з партнерами з Північної Америки та Східної Азії у співпраці з Чилі, ESO побудувала Великий Міліметрово-субміліметровий Масив Атакама (ALMA) - найбільший астрономічний проект на нашій планеті. Розташований на плато Чахнантор, ALMA складається із 66 параболічних антен міліметрово-субміліметрового діапазону. Телескоп урочисто відкрив президент Чилі Себастьян Піньєра 13 березня 2013 року.
"ESO стала енергійним діячем для виховання нового покоління вчених у Чилі та в Європі. Це дало нам можливість для створення більш тісних ланок та налагодження зв'язків між нашими громадами. Різні комітети співпраці, які існують між ESO та Чилі, є яскравим прикладом цього не тільки на науковому рівні, але й в культурній та освітній сферах",- говорить Фернандо Комерон, офіційний представник ESO в Чилі.
В якості приймаючої країни, Чилі має переваги у доступі на час спостережень на телескопах ESO, дозволяючи чилійським астрономам працювати на деяких з найбільш передових спостережених інструментів світу.
У майбутньому, ESO та Чилі будуть продовжувати зміцнювати свої стосунки. Тиждень тому президент Піньєра передав правові документи, за якими земля навколо гори Армазонес передається ESO (див. eso1345). Там буде розташовуватись черговий проект ESO - Європейський Надзвичайно Великий Телескоп, котрий буде "найбільшим у світі оком у небо".
ESO спільно з посольствами країн-учасниць запланувала низку культурних заходів з відзначення цієї річниці разом із чилійською громадськістю. Додаткову інформацію можна отримати тут.
Крім того, ESO організує спеціальний прийом 8 листопада 2013. Щоб відзначити цю дату, будуть запрошені представники чилійської влади, посли, представники країн-учасниць та наукової спільноти, присутні в країні.

Детальніше

Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6761
Стільниковий: +49 173 3872 621
Email: lars@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1346.

Джерело: ESO Ukraine    

Немає коментарів:

Дописати коментар