середу, 25 грудня 2013 р.

Розширення штаб-квартир ESO готове

Урочисте відкриття новобудови в штаб-квартирі ESO в Гархінзі

4 грудня 2013, в штаб-квартирі ESO в Гархінзі (біля Мюнхена, Німеччина), відбулася офіційна церемонія відкриття новобудови із офісними приміщеннями. У цьому святі взяли участь члени Ради ESO, місцевих органів влади, архітектори із бюро Auer+Weber+Assoziierte, генеральний підрядник BAM Deutschland AG та керівництво обсерваторії.
Відкриття розширення знаменує важливий день в історії ESO, оскільки воно не тільки дасть можливість всім співробітникам Європейської Південної Обсерваторії у Гархінзі знаходитись разом на одній території, полегшуючи цінність спільної роботи, а й забезпечить технічною будівлею для найпередовіших інструментів ESO, котра потрібна для їх складання, випробування та оновлення. Новобудова стала можливою частково завдяки щедрому внеску Федерального міністерства науки та досліджень.
Ці дві будівлі - адміністративна на 10 300 квадратних метрів та технічна на 2900 квадратних метрів, а також їх оточення охоплюють площу, котра більш ніж удвічі перевищує поточну площу штаб-квартири ESO у Гархінзі. Додаткові площі були дуже необхідні, оскільки персонал ESO в даний час розміщений в різних географічних точках наукового містечка в межах Гархінга.
Крім того, з оглядом на будівництво Європейського Надзвичайно Великого Телескопа, ESO потрібна колиска для технологічних інновацій, які вимагатиме цей амбітний проект. Технічна будівля, в котрій також розташується один з найбільших у світі архівів комп'ютерних астрономічних даних, буде координаційним пунктом цієї роботи.
Дві будівлі та критий перехід, котрий пов'язує їх з нинішньою штаб-квартирою, були розроблені архітекторами Auer+Weber+Assoziierte після перегляду декількох планів, запропонованих у рамках архітектурного конкурсу. Ця фірма також проектувала готель Residencia в обсерваторії ESO Паранал в Чилі, котрий отримав премію LEAF в 2004 році та премію від Cityscape Architectural Review у 2005 році.
Розширення був спроектоване у відповідності із наявною спорудою. Офісна будівля має схожу вигнуту форму, що широко використовує природні джерела світла, а також два внутрішніх дворики. Технічний будинок являє собою циліндр з діаметром майже відповідним до розміру 39 м головного дзеркала E-ELT.
Обидві нові будівлі мають статус "зелених", оскільки їх енергоспоживання буде значно нижчим, ніж це характерно для споруд такого розміру. Це пов'язано з хорошою теплоізоляцією фасаду і тому, що офісний будинок нагрівається і охолоджується за допомогою бетонних конструкцій (бетонне ядро), для чого використовуються підземні води спільно з тепловим насосом. Разом із центральним опаленням також використовують тепло від геотермальних джерел.
Дане розширення, будівництво якого почалося в січні 2012 року - це знак того, що зроблено іще один значний крок вперед у процесі постійного розвитку Європейської Південної Обсерваторії.

Детальніше

Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Christoph Haupt
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6310
Email: chaupt@eso.org

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6761
Стільниковий: +49 173 3872 621
Email: lars@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1350.

Джерело: ESO Ukraine     

Немає коментарів:

Дописати коментар