суботу, 21 грудня 2013 р.

Зазираючи в туманність "Глечик Тобі"

Дуже Великий Телескоп (VLT) ESO захопив на диво докладне зображення туманності на прізвисько "Пивний Кухоль" - хмари із газу та пилу, котра оточує червоного гіганта. Дане зображення показує дугоподібну структуру туманності, що й справді трохи схожа на глечик з ручкою, що й виправдовує її назву.
Розташована на відстані приблизно 1200 світлових років від Землі у південному сузір'ї Кіля, "Пивний Кухоль" більш формально відома як IC 2220, є взірцем відбивної туманності. Ця хмара із газу та пилу зсередини освітлюється зорею на ім'я HD 65750. Та зоря є типу, відомого як червоний гігант: вона в п'ять разів масивніша від нашого Сонця, проте перебуває на набагато більш важливому етапі свого життя, незважаючи на свій порівняно молодий вік близько 50 мільйонів років [1].
Туманність була утворена зорею, яка викинула частину своєї маси в навколишній космос, із чого потім формується газо-пилова хмара по мірі охолодження зоряної речовини. Пил складається з таких елементів, як вуглець та простих термостійких сполук, як діоксид титану та оксид кальцію (вапно). У даному випадку, докладне дослідження об'єкта в інфрачервоному світлі також виявило діоксиду кремнію (кремнезем), котрий найбільш імовіро і відбиває зоряне світло.
IC 2220 видно тому, що світло зорі відбивається від порошинок. Дане небесне утворення, дещо схоже на метелика, є майже симетричним і охоплює близько одного світлового року простору. Цей етап життя зірки є недовгим, а тому такі об'єкти є доволі рідкісними.
Червоні гіганти утворюються із зірок, які старіють, наближаючись до завершальної стадії їх еволюції. Вони майже вичерпали власні запаси водню, який живить реакції у зоряних надрах, котрі відбуваються протягом більшої частини життя зорі. Це призводить до того, що її атмосфера сильно розростається. Схожі на HD 65750 зорі спалюють оболонку із гелію за межами вуглецево-кисневого ядра, котрі іноді існуюють біля водневої оболонки ближче до зоряної поверхні.
Через мільярди років у майбутньому, наше Сонце також буде роздуватися до червоного гіганта. Очікується, що тоді сонячна атмосфері вийде далеко за межі поточної орбіти Землі, поглинаючи всі внутрішні планети під час процесу розширення. До того часу, Земля буде вже у дуже поганому стані: величезне зростання випромінювання та потужні зоряні вітри, котрі супроводжуватимуть процес зоряної "інфляції" знищать все живе на Землі та випарують води в океанах перед остаточним зникненням планети.
Британські астрономи Пол Мардін, Девід Аллен та Девід Малін дали IC 2220 прізвисько туманність "Глечик Тобі" через її обрис, котрий схожий на старий англійський посуд для напоїв на кшталт згаданого глечика, з яким вони мали справи у молоді роки.
Дане зображення було вироблене у рамках програми "Космічні перлини ESO" [2].

Примітки

[1] Масивні зорі проходять через свої життя набагато швидше, ніж більш легкі, схожі на наше Сонце, життя яких вимірюється мільярдами, а не мільйонами років.
[2] Дане зображення одержане в рамках програми Космічні Перлини ESO (ESO’s Cosmic Gems). Це новий почин виробництва астрономічних зображень для освіти та широкої пропаганди астрономії. Програма головним чином використовує час, коли стан неба не дозволяє проводити наукові спостереження, але цілком сприятливий, щоб фотографувати цікаві, захоплюючі або візуально привабливі об'єкти. Ці дані також доступні професійним астрономам завдяки науковому архіву Європейської Південної Обсерваторії.

Детальніше

Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1343.

Джерело: ESO Ukraine    

Немає коментарів:

Дописати коментар