понеділок, 23 грудня 2013 р.

Полум’яна драма зоряного народження та смерті

Велика Магелланова Хмара є із числа найближчих до нас галактик. Наразі астрономи використали силу Дуже Великого Телескопа (VLT) ESO, щоб дослідити одну із її найменш відомих частин. Дане зображення показує хмари із газу та пилу, де народжуються гарячі нові зірки, що потім "вирізблюють" у своєму оточенні чудернацькі форми. Але образ також показує вплив зоряної смерті - це волокноподібні структури, утворені вибухом наднової.
Розташована всього близько за 160 000 світлових років від нас (eso1311) у сузір'ї Золота Риба, Велика Магелланова Хмара є одним із наших найближчих галактичних сусідів. Вона активно формує нові зорі в регіонах, котрі настільки яскраві, що деякі із них можна навіть побачити із Землі неозброєним оком, як наприклад, туманність Тарантул (eso1033). Дане нове зображення, одержане при допомозі Дуже Великого Телескопа (VLT) в обсерваторії ESO Паранал в Чилі, досліджує ділянку із назвою NGC 2035 (праворуч), яку іноді називають прізвиськом туманність Голова Дракона.
NGC 2035 є HII регіоном, або емісійною туманністю, що складається із хмар газу, які світяться від жорсткого випромінювання, котрим сяють молоді зорі. Те випромінювання відриває електрони від атомів у газі, котрі потім рекомбінують, випускаючи кванти світла. Упереміш із газом бачимо темні згустки пилу, які поглинають, а не випромінюють світло, створюючи хитросплетіння та темні фігури по всій туманності.
Волокноподібні структури у лівій частині зображення не є результатими зореутворення, а скоріше зоряної смерті. Вони були створені однією із найбільш бурхливих подій, котрі можуть відбуватися у Всесвіті - вибухом наднової [1]. Ці вибухи були настільки яскраві, що вони часто здатні на короткий час затьмарити всю свою галактику, перш ніж зникнуть із поля зору, сяючи протягом декількох тижнів або місяців (див. також eso1315 і potw1323a).
Дивлячись на цю картинку, може бути важко зрозуміти власне розмір цих хмар - вони кілька сотень світлових років у перетині. Також вони не у нашій галактиці, а далеко за її межами. Велика Магелланова Хмара величезна, але у порівнянні з нашою власною галактикою, має доволі скромні розміри, що охоплюють лише 14 000 світлових років - це приблизно в десять разів менше, ніж Чумацький Шлях.
Дане зображення було отримане у рамках програми ESO Cosmic Gems [3] за допомогою приймача видимого та ближнього ультрафіолетового світла FORS2 (FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph), встановленого на телескопі VLT ESO, який знаходиться в обсерваторії Паранал в Чилі.

Примітки

[1] Залишок від вибуху наднової, котрий можна побачити на цьому зображенні, називається SNR 0536-67.6.
[2] Дане зображення одержане в рамках програми Космічні Перлини ESO (ESO’s Cosmic Gems). Це новий почин виробництва астрономічних зображень для освіти та широкої пропаганди астрономії. Програма головним чином використовує час, коли стан неба не дозволяє проводити наукові спостереження, але цілком сприятливий, щоб фотографувати цікаві, захоплюючі або візуально привабливі об'єкти. Ці дані також доступні професійним астрономам завдяки науковому архіву Європейської Південної Обсерваторії.

Детальніше

Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1348.


Джерело: ESO Ukraine     

Немає коментарів:

Дописати коментар