середу, 25 грудня 2013 р.

ESO отримала кошти на будівництво планетарію та громадського центру

До ESO надійшов благодійний внесок на будівництво планетарію та громадського центру на території своєї штаб-квартири в Гархінзі (Мюнхен, Німеччина). Центр буде чудовою астрономічною вітриною. Дякувати за це слід фонду Klaus Tschira Stiftung, який запропонував повністю профінансувати будівництво.
ESO прийняв пожертву, запропоновану фондом Klaus Tschira Stiftung, щоб фінансувати будівництво нового планетарію та громадського центру у приміщеннях штаб-квартири обсерваторії в Гархінзі в Німеччині. Новий центр буде підтримуватися за рахунок ESO. Він призначений, щоб надихнути людей подивитись на зорі, дати розуміння про важливість астрономії та про її вплив на наші повсякденні життя.
Klaus Tschira Stiftung є некомерційною організацією, заснованою фізиком Клаусом Чіра в 1995 році. Його мета полягає у підтримці проектів у галузі природничих та комп'ютерних наук, а також математики, із особливим інтересом у розвитку освіти та роботи з громадськістю в цих галузях.
Нова установа надаватиме відвідувачам яскраві враження про астрономію в цілому, а також і про наукові результати ESO, про проекти та технологічні прориви. Вся інформація буде надаватися англійською та німецькою мовами.
Унікальний дизайн нової будівлі нагадуватиме формою подвійну зоряну систему, котра передає речовину від одного компонента до іншого, що призведе до вибуху наднової. Це також відображено у назві об'єкта "ESO Supernova". Конструкція цієї чудової елегантної споруди була задумана Клаусом Чіра за допомогою архітектурної фірми Bernhardt+Partner із Дармштадту.
Центр буде "братом" чудового Haus дер Astronomie - Центру астрономічної освіти і пропаганди в Гейдельберзі, Німеччина, заснованого в кінці 2008 року Товариством Макса Планка для сприяння розвитку науки та Klaus Tschira Stiftung.
"ESO Supernova" пропонуватиме незабутні враження завдяки повнокупольному планетарію, який використовує новітні технології, та завдяки більш ніж 2000 квадратних метрів постійних і тимчасових виставок. Додаткові приміщення для проведення конференцій слугуватимуть для ряду лекцій, семінарів та власне конференцій. Крім того, планується громадська обсерваторія у веденні добровольцями із числа астрономів та інженерів ESO.
"Астрономія є захоплюючою та надихаючою наукою і я пишаюся тим, що зміг зробити свій внесок у поширенні астрономічних знань у світі",- говорить Клаус Чіра, керуючий директор Klaus Tschira Stiftung.
"Ми сподіваємося, що цей центр сяятиме, як надяскрава нова зоря, створюючи захоплення та пристрасть до астрономії навколо себе",- говорить Тім де Зеу, Генеральний директор ESO.
Центр задовільнятиме низці принципів сталого розвитку, а саме: з точки зору екологічних, економічних, соціально-культурних та функціональних аспектів проекту, а також технологічних процесів та місця розташування.
Штаб-квартира ESO знаходиться у дослідницькому центрі Гархінгу, котрий за 15 кілометрах на північ від Мюнхена. Це один із найбільших науково-педагогічних комплексів у Німеччині, в котрому працюють та навчаються 6 тисяч співробітників і 13 тисяч студентів. Він також є найбільної базою для Мюнхенського технічного університету, кількох інститутів Товариства Макса Планка, університету ім. Людвіга Максиміліана в Мюнхені, Академії наук Баварії, а також багатьох інших відомих інститутів і компаній.
Проект заснований на ідеї, яка виникла із співробітництва між ESO та Гейдельберзьким інститутом теоретичних досліджень (HITS) - науково-дослідний інституту Klaus Tschira Stiftung. Будівельні роботи планується почати в 2014 році.

Детальніше

Європейська Південна Обсерваторія - це передова міжурядова астрономічна організація в Європі та найбільш продуктивна астрономічна обсерваторія світу. Її підтримує 15 країн: Австрія, Бельгія, Бразилія, Чеська Республіка, Данія, Франція, Фінляндія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Сполучене Королівство. ESO здійснює ініціативну програму, зосереджену на проектуванні, будівництві та експлуатації потужних наземних спостережних об'єктів, що дозволяє астрономам робити важливі наукові відкриття. ESO також відіграє провідну роль у сприянні та організації співробітництва в астрономічних дослідженнях. ESO працює на трьох унікальних, світового класу обсерваторіях в Чилі: Ла Сілла, Паранал і Чахнантор. На горі Паранал, в ESO працює Дуже Великий Телескоп - найбільш передова в світі астрономічна обсерваторія видимого діапазону та VISTA - найбільший оглядовий телескоп в світі. ESO є європейським партнером просунутого астрономічного радіотелескопу ALMA, найбільшого існуючого астрономічного проекту. В даний час, ESO планує 39 метровий Європейський Надзвичайно Великий Телескоп E-ELT (оптичний та ближній ІЧ діапазони), який стане "найбільшим у світі оком у небо".

Посилання

Контакти

Oleg Maliy
NGO Zaporozhye Astronomical Club Altair
Zaporozhye, Ukraine
Телефон: +380 67 1371070
Email: eson-ukraine@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6655
Стільниковий: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Renate Ries
Klaus Tschira Stiftung, Media and Communication
Heidelberg, Germany
Телефон: +49 6221 533 102
Email: renate.ries@klaus-tschira-stiftung.de

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Телефон: +49 89 3200 6761
Стільниковий: +49 173 3872 621
Email: lars@eso.org

Переклад прес-релізу ESO eso1349.

Джерело: ESO Ukraine      

Немає коментарів:

Дописати коментар